Osoby odżywiające się zdrowo przywiązują dużą wagę do produktów, z których przyrządzają posiłki. Nie ulega wątpliwości, że powinny one być przede wszystkim świeże, a oprócz tego również jak najmniej przetworzone. Taka żywność nie zawiera polepszaczy smaku, barwników czy konserwantów, ani dodatkowych ilości cukru czy soli. Zdrowe i przygotowywane w domu jedzenie to podstawa diety św. Hildegardy. Takie menu pozwala na lata zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.Nic dziwnego więc, że cieszy się rosnącą popularnością, chociaż od czasów, w których żyła św. Hildegarda, upłynęło około tysiąc lat. Dieta zgodna z jej zaleceniami bazuje na prostych, domowych posiłkach. Bez obaw można zjadać produkty zbożowe, ryby, nabiał czy białe mięso, zachowując przy tym umiar. Istotną część jadłospisu stanowią zupy warzywne lub z wkładką mięsną, które nie tylko znakomicie odżywiają organizm, ale także nawadniają. W codziennym menu nie może zabraknąć sezonowych owoców i warzyw, stanowiących źródło błonnika, witamin i minerałów.
Powiązane publikacje
-
Aktywność fizyczna wpływa na wiele aspektów naszego życia
Aktywność fizyczna ma wiele zalet dla naszego zdrowia i samopoczucia. Pomaga w utracie wagi, zmniejsza ryzyko... -
Jaki sport wybrać na pierwszą aktywność fizyczną?
Nie możemy powiedzieć, że istnieje jeden najlepszy sport dla wszystkich. Istnieje jednak kilka ogólnych wskazówek, których... -
Jak zacząć uprawiać sport jeśli nie ma się czasu
Jeśli nie jesteś aktywny fizycznie i nie masz czasu na uprawianie sportu, wciąż istnieją sposoby, aby...